Kaag en Braassem

De Regenboog 5 is de oudste nog actief zeilende boot in deze klasse, maar nog steeds in topconditie. Gebouwd in 1917, uit de eerste serie en ook het jaar waarin de klasse organisatie is opgericht. De ‘5’ heeft een lange en rijke historie. Ze heeft diverse namen gehad, diverse eigenaren en ook verschillende kleuren. Ook is ze tweemaal gerestaureerd, wat haar tot een benijdenswaardig schip heeft gemaakt vanwege haar snelheid en onmiskenbare roze kleur. Er zijn 3 nationale titels met het schip behaald; eenmaal met Marc Neeleman en tweemaal met Jan van Staveren aan het roer.

Sinds 2007 is ‘de Roze Kogel’ in bezit van Arthur Diephuis, Sandro Gordijn en Ellert Janssen. Zij verdedigen ook de eer van de gemeente Kaag & Braassem tijdens het Nationaal Regenboogkampioenschap.  Daarnaast zijn zij actief deelnemer aan het wedstrijdcircuit op de Hollandse Plassen, de Friese Meren en op het zoute water van de Grevelingen in Zeeland.

Arthur is als stuurman de meest ervaren zeiler van het trio maar is ook het minst te benijden. Zijn concurrenten zijn stuk voor stuk zeer ervaren, doorgewinterde stuurlieden. En een goede uitslag is altijd de verdienste van de bemanning, een slechte de schuld van de stuurman, immers! Sandro zorgt voor de kracht en de massa op het voordek. Als hij de fok aantrekt hebben de blokken op het dek het zwaar te verduren. Ook verbaal is hij sterk, vooral als er iemand in de weg ligt. Ellert zorgt als middenman voor de rust in de boot en zorgt ervoor dat de spinaker vol blijft. Al met al een hecht team wat het steeds beter doet in de competitie. Vooral als het stevig waait doen ze regelmatig voorin mee. Het teamwork komt echter het best tot zijn recht na de wedstrijd. Juist dan wordt menig tegenstander verslagen op puur uithoudingsvermogen!